Platforma Obywatelska oficjalnie wskazała kandydata na prezydenta Wrocławia

dodano 2017-02-28 09:50 w kategorii: Ludzie

Platforma Obywatelska oficjalnie wskazała kandydata na prezydenta Wrocławia - prof. Alicję Chybicką, posłankę PO i szefową kliniki onkologii dziecięcej "Przylądek nadziei". PO mówi, że ta kandydatura "wychodzi naprzeciw oczekiwaniom mieszkańców" i, że "będzie potrafiła skutecznie zjednoczyć ruch antypisowski w mieście".
Po pierwsze, z tego, co wiem, PO tej kandydatury z nikim nie konsultowała. Ani z mieszkańcami (prawybory? focusy? badania?), którzy tego "oczekują", ani z ruchami miejskimi, ani z partiami politycznymi - na pewno nie z SLD.
Po drugie, PO nie ma koncesji na antypisowość. To jest taki szantaż na zasadzie jesteś przeciw PiS, to musisz iść z nami. Wielu nie ma zamiaru się temu szantażowi poddać, tak jak nie poddało się w wyborach 2015 roku. Czy PO dalej nie odrobiła lekcji, że samo bycie anty-PiSem to za mało by wygrywać?
Po trzecie, porozumienia, koalicje powinny być budowane na fundamencie programowym. Nie wystarczy pokazać znane nazwisko i powiedzieć: "Chodźcie z nami". Tym bardziej, że nie przypominam sobie żadnych wypowiedzi pani profesor nt. przyszłości, solucji problemów Wrocławia. Tu trzeba choćby zarysu wizji, planu, pomysłu na Wrocław. Bo - wbrew temu, co kiedyś powiedział premier Tusk - posiadanie wizji to nie choroba.
De facto jest to rozgrywka polityczna Grzegorza Schetyny przeciwko Rafałowi Dutkiewiczowi, do której pani profesor dała się wciągnąć. Schetyna polityką faktów dokonanych chce zaszachować środowisko prezydenta i Nowoczesnej. Bo teraz Schetyna będzie mówił, że wychodził naprzeciw oczekiwaniom stworzenia antypisowskiej zjednoczonej opozycji, a inni nie chcieli. Tyle, że nic z tego nie wynika dla mieszkańców, Wrocławia, to jest bez treści, bez pomysłu. To nie daje szans na nowe tchnienie, świeżą energie i pomysły.
Nie powinniśmy się w te gierki dać wciągnąć. SLD wskaże kandydata, którego będzie popierać na rok przed wyborami. Przede wszystkim zaś pokażemy nasz pomysł, program, wizje Wrocławia na lata.Pozdrawiam,

Bartłomiej Ciążyński
Przewodniczący SLD Wrocław