Blogosfera

Brońmy niezależności mediów rządowych (dawnej publicznych)

Data dodania: 2016-01-19 10:16

Brońmy niezależności mediów rządowych (dawnej publicznych)

Miałem przyjemność uczestniczyć w oficjalnej uroczystości otwarcia Europejskiej Stolicy Kultury we Wrocławiu. Do sali Narodowego Forum Muzyki przybyło około 1,5 tyś gości. Byli politycy, byli ambasadorzy, biskupi, ludzie nauki, prezydenci innych miast europejskich, itd.
Prezydent Dutkiewicz w krótkim, ale bardzo dobrym wystąpieniu nakreślił historię mieszkańców Wrocławia. Zacytował wrocławskiego biskupa Kominka z 1965 roku: …Przyszłość to Europa. Nacjonalizmy są przeszłością… Otrzymał gromkie brawa.
Po nim zabrał głos wicepremier Gliński. Sporo mówił o roli chrześcijaństwa w europejskiej kulturze i szarej historii PRL, zarazem chwaląc dokonania Teatru Henryka Tomaszewskiego, teatru Grotowskiego, teatru Kalambur i światowe festiwale teatru otwartego. To wszystko było w tych szarych, jak określił, czasach. Trochę premier popadał w schizofrenię zarazem ganiąc i chwaląc okres PRL. Potem premier zaczął uprawiać rządową propagandę, wiec krzyknięto z sali …propaganda. Kiedy jednak wicepremier powiedział, że w Polsce demokracja jest stabilna, sala zaczęła głośno śmiać się. Wicepremier jednak doczytał do końca to, co miał napisane.
Kolejny mówca - europejski komisarz do spraw kultury, sportu i młodzieży - wspomniał o niedawnych nacjonalistycznych ekscesach w naszym mieście.
A teraz to co najważniejsze. W wydaniu głównym dziennika TVP, czyli rządowym medium, które ma stać się narodowym, nie wspomniano o tym incydencie. Inauguracji ESK poświecono kilkanaście sekund. Media komercyjne (nie wiadomo jeszcze jak długo) skomentowały ten incydent. Teraz już wiadomo, po co PiS tak gwałtownie zagarnęło media. O rządzie będą podawane wiadomości tylko dobre. Żadnej krytyki władzy nie będzie. I już to widać i słuchać. Publiczne radio także pominęło to wydarzenie. Teraz będę oglądał telewizję rządową, by usłyszeć o wydarzeniach wyłącznie dobrych. I inne telewizje, by dowiedzieć się prawdy. Ale się doczekaliśmy.
Czesław Cyrul

Zobacz profil polityka: Czesław Cyrul