Włocławek. Okrągły stół i co dalej?

Mimo lata działacze Młodej Lewicy w Kujawsko-Pomorskiem nie próżnują. 24 lipca br. we Włocławku zorganizowali kolejny, trzeci w województwie Okrągły Stół wokół Zdrowia Psychicznego Dzieci i Młodzieży.

W założeniu koncepcji Nowej Lewicy, reprezentowanej przez Paulinę Piechnę-Więckiewicz (dyrektorkę Koalicyjnego Klubu Parlamentarnego Nowej Lewicy), przyjęto zorganizowanie w kraju 18 takich „stołów”, w tym jeden w regionie kujawsko-pomorskim w Grudziądzu.

Ich ideą było zareagowanie na niepokojące wyniki badań dot. liczby prób samobójczych wśród dzieci i młodzieży. W roku 2022 odnotowano ich ponad dwa tysiące. To tylko czubek góry lodowej, bo za tą statystyką stoi wiele dramatycznych sytuacji w rodzinach, które nie potrafią zareagować na pierwsze symptomy kryzysu psychicznego dziecka.

Mimo istnienia wielu służb społecznych i publicznych nie ma spójnie działającego systemu udzielania pomocy młodym ludziom, a choroba psychiczna, ciągle wstydliwe tabu, jest powodem wykluczenia.

Okrągłe stoły, będące forum wymiany poglądów i diagnozy sytuacji w danym mieście, województwie wypracowywały jednocześnie wnioski do zmiany sytuacji, wymagającej pilnych działań organizacyjnych a nawet legislacyjnych.

Zrzut ekranu 2023 07 20 165348   okragly wloclawek6

Udany „stół” w Grudziądzu, przygotowany organizacyjnie przez działacza Młodej Lewicy Mateusza Orzechowskiego, zachęcił do powielenia pomysłu także w Toruniu, z poparciem pomysłu przez Radę Powiatową NL.

Połączone siły dwóch młodzieżówek Lewicy – Młodej Lewicy (Mateusz Orzechowski) i Federacji Młodych Socjaldemokratów (Ziemowit Dziopa) zaowocowały popularyzacją tematyki w regionalnych mediach podczas konferencji prasowych w Grudziądzu i Toruniu. To tam przedstawiono zebrany w dziewięć punktów dorobek programowy wszystkich „stołów” w kraju.

Podsumowanie dokonane 4 lipca br. w Sali Kolumnowej Sejmu RP uwzględniało też kujawsko-pomorskie doświadczenia, o których mówił tam Mateusz Orzechowski. Apelowano wówczas o niekończenie akcji, bo temat jest trudny i wymaga przede wszystkim trafienia do świadomości decydentów krajowych, ale też lokalnych – samorządów, szkół, placówek edukacyjnych, organizacji młodzieży, fundacji i stowarzyszeń zajmujących się zdrowiem psychicznym młodzieży.

Na tej kanwie zrodził się pomysł zorganizowania kolejnego „stołu”, tym razem we Włocławku.

okragly wloclawek2   okragly wloclawek3

W sali Pałacu Bursztynowego spotkało się grono zainteresowanych tematem osób i dyskutowano nad tematem, który – jak mówi Krzysztof Kukucki (współprzewodniczący RM Nowej Lewicy we Włocławku) – Polska niestety jest czarnym punktem na tle całej Europy, jeśli chodzi o opiekę psychologiczną i psychiatryczną nad dziećmi i młodzieżą. Zależy nam na tym, żeby to się zmieniło w najbliższej przyszłości, zajmiemy się wnioskami z „okrągłego stołu”.

Drugi współprzewodniczący RM NL Wojciech Grabczewski (wiceprzewodniczący Rady Wojewódzkiej NL), uczestniczący w spotkaniu w Pałacu Bursztynowym, z zadowoleniem odnotował, że rozmowa z działaczami Młodej Lewicy o problemach przez nich wskazanych a bliskich dorosłym, sprawiła, że warto było tam być, by wspólnie szukać rozwiązań. Wspierał go w debacie członek włocławskiego koła Wiosny Zbigniew Napiórski.

Mateusz Orzechowski, który prowadził rozmowę, podziękował za cenną dyskusję i kolejne wnioski.

Działacze Młodej Lewicy przygotowali dla obecnych wydawnictwa i broszury popularyzujące temat opieki psychologicznej, informujące, gdzie młody człowiek może szukać pomocy w swoim kryzysie zdrowia psychicznego.

Zbiorczy materiał z wnioskami z dotychczasowych dyskusji okrągłostołowych mógłby trafić do wszystkich instancji powiatowych Nowej Lewicy w Kujawsko-Pomorskiem i posłużyć jako temat do przedwyborczych spotkań z kandydatami Lewicy do parlamentu, chyba że w planach Młodej Lewicy są jeszcze kolejne „stoły” np. w Bydgoszczy, Inowrocławiu itd.

Na marginesie inicjatywy, warto odnotować, że podczas niedawnego Zjazdu Walnego Młodej Lewicy Mateusz Orzechowski został wybrany wiceprzewodniczącym Zarządu Krajowego. Gratulujemy i życzymy powodzenia!

Opr. nim, 25 lipca 2023 r.