Po stronie dziecka, po stronie rodzica - SLD prezentuje pierwszą szpicę programową

Wspólnie z kandydatami KKW SLD Lewica Razem do Sejmiku Województwa Łódzkiego, przewodniczący SLD Włodzimierz Czarzasty, sekretarz generalny SLD Marcin Kulasek i wiceprzewodniczący SLD Tomasz Trela zaprezentowali w Łodzi pierwszą z siedmiu szpic programowych.

"Po stronie dziecka, po stronie rodzica" pod taką nazwą zaprezentowano propozycje programowe dotyczące edukacji i zapewnienia najmłodszym równych szans. Jak podkreślił przewodniczący Sojuszu, partia chce inwestować w człowieka i wyrównywanie szans.

"Zaczynamy prezentację siedmiu naszych szpic programowych. Będziemy mówili, co chcemy zrobić dla obywatelek i obywateli. Dla nas przewodnią rzeczą w Polsce jest to, aby więcej inwestować w człowieka, niż w infrastrukturę" stwierdził w Łodzi przewodniczący SLD Włodzimierz Czarzasty.

Szczegółowe założenia pierwszej z siedmiu szpic programowych przedstawił pokrótce wiceprzewodniczący SLD Tomasz Trela.

"Po pierwsze bezpłatne posiłki w szkołach, w naszym programie jest zapis o bezpłatnych drugich śniadaniach, to jest program, który pilotażowo działa w naszym mieście. Myśmy go wdrożyli od kwietnia tego roku, dzisiaj możemy robić pewne podsumowania" - powiedział Pierwszy Wiceprezydent Miasta Łodzi Tomasz Trela.

"Drugim takim elementem, na który chcemy bardzo mocno postawić to wzmocnienie roli szkolnictwa zawodowego. To również element, który jest w Łodzi bardzo mocno eksponowany. My stawiamy na szkolnictwo zawodowe, szkolnictwo, które prawica zniszczyła" - dodał wiceprezydent Trela.

Radny SLD w Sejmiku Województwa Łódzkiego Piotr Bors przypomniał z kolei, że Sejmik Województwa Łódzkiego to jak dotąd jedyny sejmik, który dzięki lewicy wdrożył samorządowy program in vitro.

Z pełnym programem samorządowym zapoznać się można na stronie www.sld.org.pl